Nasumično iz galerije

logo-i-podaci-obrta-logov2.jpg

Poslovice

 • Kineska poslovica

  Ko ima silu uzima silom, ko nema silu uzima pameću.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Pravila privatnosti

3D namještaj

3d render vizualizacija modeliranja namještaja

Jedno od odličnih sektora u koju se vrlo dobro uklapa 3d modeliranje i vizualizacija je industrija namještaja. Toliko dobro se modeliranje može iskoristiti u ovoj oblasti da je defakto većim tvrtkama koje proizvode i dizajniraju namještaj danas nemoguće zamisliti rad bez 3D alata. Štoviše i male tvrtke danas si mogu priuštiti jednog 3D modelera koji će prije izrade jednog komada namještaja napraviti vizualizaciju i modeliranje u nekom od 3D alata.

Još jedna prednost 3D modeliranja jest što je to postalo relativno jeftino u odnosu na prošlost. Programski alati nisu toliko skupi a postoje i besplatni koji vrlo dobro mogu odraditi svoj posao. Dva najpoznatija besplatna 3D alata su zasigurno Blender i Google Sketchup.

Pored alata za modeliranje postoje i dodatni za kreiranje realističnih prikaza 3d modela -renderi.

Kod 3d modeliranja namještaja moguće je postići visoku realističnost. Slike koje se pri tom kreiraju mogu sadržavati transparentnu pozadinu kako bi se lako mogle uklopiti u različite kataloge. U slike je moguće ubaciti i određene efekte te sjene koje dodatno pojačavaju osječaj realnosti mada je u pitanju 3D modelirani objekt a ne fotografija gotovog proizvoda.

Velika prednost modeliranog komada namještaja u odnosu na uslikanu fotografiju jeste što se kod modeliranja mogu u najboljem svjetlu postaviti elementi i studijsko osvjetljenje koje daje nabolji prikaz. Kod fotografiranja je potrebno zadovoljiti puno parametara kako bi fotografija ispala dobra i kako bi proizvod privukao kupca. 

Kod 3D modela moguće je ubaciti dodatne elemente koji mogu ići uz komad namještaja i to na vrlo lak način. Također modelirani objekti se mogu snimiti u fotografije koje imaju prozračnu pozadinu dok kod fotografiranje to nije moguće.

Zasigurno najveća predost modeliranog objekta jest lako i jednostavno uklapanje renderiranih slika u kataloge ili druge medije.

(klik na sliku za veći prikaz!) 

Prikaz 3d namještaja -krevet

Prilikom izrade 3d modela namještaja neophodno je izraditi i virtualni studio.

Sam komad namještaja potrebno je postaviti unutar neke sobe u kojoj se nalaze i drugi elementi. Sve je to potrebno kako bi se komad namještaja prikazao u nekim realnim uvjetima i okruženju. 

Virtualni studio služi i kao baza za sve ostale crteže i kao osnova za osvjetljenje koje će se dalje primjenjivati na sve kreirane komade namještaja.

Također je potrebno kreirati i popratne materijale poput prekrivača i jastuka koji se dobro uklapaju uz prikazani namještaj.

Određene komade namještaja moguće je i izraditi i za 3d prikaz na web stranicama. Prednosti takvog prikaza su višestruke. Objekt se može pogledati iz više kuteva. Prikaz daje realističniji pogled i osječaj u prostoru. Također treba biti bolji od konkurencije :) i ponuditi nešto što drugi nemaju na svojim web shopovima ili portalima.