Nasumično iz galerije

logozavrsni2.jpg

Pravila privatnosti

Responsive web dizajn prilagođen mobilnim uređajima

Jedno od mogućnosti koje se podrazumijevaju na svakoj web stranici koju dizajniram je responsive web dizajn ili u prijevodu prilagođenost mobilnim i tabletnim uređajima. U nekom skraćenom opisu to bi bilo da se web stranica prilagođava svim dimenzijama preglednika ili različitim zaslonima i uređajima. Dizajn web stranica u responsive opciji je uglavnom fluidnog i rastezljivog stila u kojem se više gleda na proporciju i srazmjer a manje na konkretne dimenzije. 

 Prednost ovakvog dizajna jest što se može prilagoditi gotovo svakom uređaju na kome se pregledavaju web stranice te sadržaji izgledaju odlično na svim zaslonima.

Zašto napraviti responsive web dizajn

Prvi i osnovni razlog zašto web stranice prilagoditi je što će se time dobiti veća posjećenost web site-a. Google je od 21. 04. 2015 godine počeo primjenjivati novi algoritam koji direktno utječe na rang i poziciju web stranice na tražilici. 

Konkretno to znači da one web stranice koje nisu optimizirane neće biti dobro rangirane u rezultatima pretraga rađenih na mobilnim uređajima.

Drugi bitan razlog je što je to defakto standard još od 2013 godina koje je ujedno bila i godina responsive dizajna.

Također veliko povećanje upotrebe mobilnih uređaja nameće potrebu za ovim tehnoogijama. 

Kako do prilagođenosti web stranica

Postoji pregršt tehnologija koje se bave responsive dizajnom. Jedan od najjednostavnijih načina za dobivanje web stranica u responsive tehnologiji je korištenje CMS sustava koji nativno podržavaju ove tehnologije. 

Joomla sustav od verzije 3.0. podržava responsive dizajn. Potrebno je samo koristiti neki od predložaka koji su također napravljeni za ove nove tehnologije.

Također se statične strance mogu napraviti kroz različite tehnike i biblioteke programa da budu prilagođene mobilnim uređajima.