Seo optimizacija web stranica

SEO optimizacija web stranicaPrilikom izrade web stranica a i nakon izrade potrebno je obratiti pozornost na web stranice i njihovu posjećenost. Posjete su direktno povezane sa na prvom mjestu kvalitetom web stranice i relevantnim sadržajem te tematikom i interesom a na drugom mjestu sa SEO optimiziranošću.

Što je SEO

SEO (eng. Search engine optimization) znači optimizacija za tražilice i jedan je bitan faktor koji može uništiti neki web projekt ili ga može dovesti do očekivanih rezultata. U pravilu se dijeli na onpage SEO i offpage SEO .

SEO je rad na web stranici i prilagođavanje odnosno pridržavanje određenih pravila koja zadaju Google tražilica a malo manje sve ostale. U pravilu većina optimizacije se odnosi na Google tražilicu. 

Zašto prilagodba za Google tražilicu?

U pravilu velika većina posjeta na web stranice dolazi upravo s Google tražilice. Posjetitelji dolaze na web stranice upućeni s Google tražilice po određenim ključnim riječima koje su upisali u polje za pretragu.

Ključne riječi i izrazi

Google je zapravo ogromna baza podataka sa velikom većinom web stranica koje postoje na internetu. Svaka web stranica koja se nalazi u bazi podataka Google tražilice uz sebe ima vezan neki kriterij i određenu ključnu riječ ili izraz. Također (danas se nagađa) Google tražilica ima preko 200 kriterija za rangiranje određene web stranice i prikaz u rezultatima pretrage. Većina tih faktora rangiranja iz eksperimenata se zna, no dobar dio algoritma je obavijen velom tajne.

Nadopune (update) Google algoritma

Da bi situacija bila zanimljivija Google povremeno 'izbacuje'  nadopune (update) svojih algoritama rangiranja koji dovode do promjena u poretku web stranica. Nadopune imaju zvučne nazive po životinjama panda, pingvin. Te nadopune su u pravilu namijenje za one web mastere koji se služe nedopuštenim black seo sredstvima kako bi postigli što bolje rezultate na tražilicama. Iz navedenog se može zaključiti da u pravilu treba izbjegavati nedopuštena i brza seo rješenja jer mogu uništiti i neke dobre rezultate koji su postignuti više godišnjim radom.

Pozicija u rezultatima pretrage tražilice

Kada posjetitelj upisuje riječ u polje za pretragu tražilica nudi kroz linkove, po nekom svom redu, web stranice koje se nalaze u bazi podataka.Taj dio je najzanimljiviji. Rezultata pretrage danas ima za određene ključne riječi jako puno. Poredak web stranica u rezultatima je bitan za posjećenost same web stranice. Sada se vraćamo na pojam i akcije seo optimizacije koja bi trebala dovesti do što boljeg položaja u Google tražilici. Ako se web stranice po određenim kriterijima nalaze među prvih 3 rezultata to je odlična pozicija, ako se nalaze na prvoj stranici od trećeg do desetog rezultata onda je to dobar rezultat i tako dalje. Bitno je postaviti se među prvih 5 rezultata za određene kriterije koje unaprijed treba definirati i na njima raditi.

Onpage SEO

Onpage optimizacija web stranice predstavlja sve akcije koje se rade na samoj web stranici. Znači Google tražilica je javno dala pravila igre i pozicioniranja te postavljanja određenih html tagova.

Title tag - naslov stranice

Najbitnije kod web stranice i seo optimizacije te na prvom mjestu na što treba obratiti pozornost je naslov stranice ili title tag. U njemu treba jasno stajati ono što se na dotičnoj web stranici nalazi.

Kod rada na stranicama potrebno se na drugom mjestu pridržavati Heading tagova i pravila o njima. To su H1, H2, H3, H4, H5, H6 html tagovi. Poredak govori i o njihovoj važnosti. 

Meta tagovi

Oko ovih tagova se vode polemike o njihovom značaju, no dok drugi polemiziraju vi ih postavite i u njih upišite ključne riječi i i kratki opis stranice. Danas se koristi nekoliko desetaka različitih meta tagova koji su vezani za različite akcije ili društvene mreže.

Meta tag za opis web stranice

Ovaj tag za opis (meta description) ima ulogu da tražilicama plasira kratki opis web stranice koji će one prikazati u rezultatima pretrage prilikom pretraživanja posjetitelja. U pravilu ako je dobro napisan i ima veze s tematikom biti će prikazan u rezultatima. O njemu je dobro razmisliti i napisati ga zanimljivim i privlačnim, kako bi posjetitelji koji tragaju za informacijama koje Vi imate, kliknuli upravo na vaš link. 

Meta tag ključnih riječi 

Meta tag za ključne riječi (meta keywords) ima ulogu (ili je bar imao) da tražilicama plasira ključne riječi za koje želite da Vas indeksira. U pravilu ključne riječi koje se upisuju u Keywords meta tag moraju se nalaziti i u sadržaju članka jer u protivnom neće se uzeti u obzir. Manje više tražilice indeksiraju po nekim drugim kriterijima no o tome u offpage optimizaciji.

Heading H1 tag

Ovaj tag je najbitniji i govori globalno o čemu je riječ na jednoj web stranici. Ovaj H1 tag bi se u pravilu trebao koristiti samo na jednom mjestu. Treba sadržavati ključne riječi ili izraz koji globalno govori o web stranici.

Viđao sam da web sjedišta da imaju više H1 tagova na jednoj web stranici no rezultat u pozicijama je bio loš tako da mislim da se treba pridržavati pravila o korištenju H1 taga.

Heading tag H2

Ako se web stranica može podijeliti na više segmenata i tema onda su za to namjenjeni H2 tagovi. Njih se može koristiti više na web stranici, po nekim recepturama trebalo bi ih biti ne više od 6 do 7.

Svi ostali H tagovi

Unutar H2 tagova mogu biti H3 tagovi i mogu se koristiti kolio je potrebno.

Heading tagovi su veoma bitni za onpage seo optimizaciju uz naravno kvalitetan sadržaj.

 Opisi slika na web stranicama (alt i title tag) su također bitni i mogu poboljšati seo optimizaciju. Slike su ono što posjetitelji najviše vole vidjeti uz video materijale. Tekst bi mogao biti na trećem mjestu po zainteresiranosti.

Vrlo bitno u optimizaciji je da se ne treba pretjerivati jer bi se mogao postići kontra efekt!

Pretjerano korištenje ključnih riječi i izraza može dovesti do kontra efekta. Sve mora biti prirodno i u skladu s tematikom. Članci moraju biti smisleni i čitki te zanimljivi čitatelju.

Kvalitetni, zanimljivi i gramatički ispravni članci

Danas je bar lako pisati tekst i automatski ga provjeriti u nekom od tekst editora. Ako niste vješti u pisanju članaka pronađite nekoga tko ima iskustvo u pisanju. Probajte biti pomalo i humoristični. Pišite članak a ne tekst za Google tražilicu!

Jedan od parametara Google algoritma je i vezan za kvalitetu članka te kako on utječe na posjetitelja. Također postoji kriterij koji je povezan s društvenim mrežama i reakcijom na njima koja je povezana s člankom na web stranici. 

Puno je faktora za rangiranje a još više tehnika i recepata za dobro optimiziranu web stranicu. Kod pisanja članaka i postavljanja sadržaja na web stranicu probajte razmišljati o tome što zapravo interesira posjetitelja, kakva reakcija i interakcija bi se mogla napraviti i desiti. Kako dodatno olakšati čitanje uz pisanje manjih cjelina, postavljanje podnaslova ili podebljanja, korištenja različitih oblikovanja teksta...

Web stranice i njihov url

Kod akcija koje se rade u sklopu onpage  optimizacije vrlo bitan faktor su url-ovi web stranica na jednom web site-u.  Različiti cms sustavi imaju različite mogućnosti kreiranja linkova i strukture stranica. Kod Joomla cms sustava linkovi se zadaju kroz menije i mogu se definirati po želji ili automatikom iz naslova stranice. Sustav servera bi također trebao da podržava sve mogućnosti koje ima jedan suvremen cms sustav. 

Htaccess datoteka

Kod Joomla cms-a bitno je aktivirati direktive serveru preko htaccess datoteke kako bi se koristili SEO friendly URL-ovi te naravno ostale postavke vezano za datoteke, direktorije i strukturu linkova te preusmjerenja.

Robots tekst datoteka

Dobro je podesiti ovu datoteku na serveru i u njoj definirati koji direktoriji su za indeksiranje i prikazivanje a koji ne. U pravilu su bitni direktoriji gdje se nalaze fotografije i njih bi trebalo dopustiti za indeksiranje.

Indeksiranje web stranica

Mnogi se opterećuju u početku jedne web stranice o tome kako nije indeksirana u tražilicama. Ako je sadržaj kvalitetan i relevantan stranice će se zasigurno indeksirati. To se može ubrzati različitim tehnikama offpage optimizacije no dobro je napraviti i određene korake kako bi se putem onpage optimizacije ubrzao proces.

U sustavu je potrebno napraviti određene promjene i kreirati mapu web stranica jednog web sitea. Za to je najbolja opcija koristiti provjerene kompnete koje automatikom kreiraju potrebne datoteke i podatke.

Sitemap datoteka

Kako bi se ubrzao i poboljšao proces indeksiranja stranica od strane tražilica potrebno je kreirati sitemap.xml datoteku u kojoj će biti upisani svi linkovi i sve adrese web stranica koje želimo da se indeksiraju. Bolje komponente za kreiranje sitemap datoteka postavljaju i određene parametre vezano za indeksiranje i ponovnu provjeru te osvježenje.

U sustavu Joomla cms-a taj proces je automatiziran uz pomoć nekoliko mogućih komponenti koje automatikom kreiraju mapu weba.

Favicon grafička datoteka

Ikonica weba koja se nalazi u zaglavlju u krajnjem lijevom kutu preglednika weba ispred naslova također ima svoj značaj u onpage optimizaciji - ko bi reko?

Ovu ikonicu nije loše napraviti autentičnu. Nju je moguće kreirati preko online stranica jednostavnim postupkom uploada određene slike koja potom bude smanjena i konvertirana u oblik koji je pogodan da bude favicon ili ikonica weba. Favicon je mali detalj no definitivno bolje izgleda autentičan nego neki koji se dobije uz cms sustav a govori da vam je bitan i detalj u poslovanju.

Offpage optimizacija

Kod ove optimizacije se podrazumjeva da sesve radi izvan web stranica koje se optimiziraju. Konkretno to je svaka akcija na drugim web stranicama koja Vas povezujue s web stranicama koje optimizirate. Najjednostavniji primjer je prijava u različite direktorije, kreiranje stranica na društvenim mrežama koje upućuju na izvorni web site i druge akcije. 

Prijava na tražilice 

Prijava web stranice u tražilice moguće u sve tri Google, Bing i Yahoo iziskuje određeno vrijeme no definitivno se isplati. Ta akcija bi bila offpage optimizacija jer se radi izvan web sjedišta.

Analiza posjetitelja i uspješnosti web sjedišta

Kod web projekata koji već imaju neku posjetu i aktivnosti potrebno je napraviti akcije kojima bi se pratila uspješnost nekih drugih akcija koje poduzimamo. Također je moguće pratiti odakle posjetitelji dolaze, po kojim ključnim riječima dolaze, koja su skupina ,iz kojih društvenih mreža, kojom dinamikom, na koje web stranice najviše dolaze kakva je reakcija posjetitelja na web stranicu, koliki i koliko brz je odlazak s neke od web stranica portal i druge .

Sve te aktivnosti moguće je pratiti s nekoliko sustava. Jedan od popularnih i vrlo preciznih sustava za analizu je Google Analytics

Neke od opcija analize posjeta moguće je napraviti i preko sustava hostinga i C panela te alata koji se nalaze integrirani u njemu.

Izrada web stranica na društvenim mrežama

Vrlo bitno danas a zasigurno i u budućnosti je izrada i rad na društvenim mrežama koje su aktualne. Izrada web stranice na Facebooku je odličan potez naručito ako je tematika web sajta koji optimiziramo vezana za prosječne korisnike i posjetitelje ili se nešto prodaje ili jednostavno pružamo usluge koje su zanimljive široj publici. Određene društvene grupe koriste različite društvene mreže. Twitter web stranice također imaju smisla ako se ciljana skupina koristi tom društvenom mrežom u komunikaciji. U novije vrijeme postaju popularne i Google + stranice i krugovi.

Povezivanje web stranica s društvenim mrežama

U različitim sustavima za upravljanje sadržajem postoje i različite komponente za automatsko povezivanje i čak autoobjavljivanje na društvenim mrežama. U Joomla sustavu postoji nekoliko komponenti koje vrše tu funkciju autoobjavljivanja sadržaja na društvenim mrežama.

Pisanje komentara na blogovima

Pisanje kvalitetnih komentara na blogovima koje posjećujete je jedno od offpage taktika za optimizaciju. Prilikom pisanja komentara možete ostaviti link ka svojoj web stranici no bitno je da se tematika dvaju sajtova podudara inače ti linkovi nemaju značaj.

Ostavljanje linkova na portalima i forumima

Nije loše postaviti i napisati neki od članaka u direktorije članaka. Na različitim forumima moguće je ostaviti svoj link ili kroz post ili kroz potpis no u tim akcijama treba biti krajne domišljat  i lukav te oprezan. Bitno je da se tematika podudara. Najbolji seo je kad Vas drugi linkaju prirodnim putem spontano. Kod postavljanja linkova također treba biti umjeren.

U pravilu je bitno kod postavljanja linkova da se koriste različiti izrazi i ključne riječi koje se pomalo na svakom linku razlikuju. Zašto - razlog je jednostavan . Danas postoje automatizirani programi za spamiranje i autoobjavu linkova na različitim portalima što definitivno nije dopušteno od strane Google tražilica i uglavnom velika većina koja se služila tim alatima je degradirala web stranice koju su na taj način optimizirane. Upravo zato su se pojavili update-i Google algoritma kako bi se nelegalno rangiranje sankcioniralo a relevantan sadržaj došao na prvo mjesto.

 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.