Pravila privatnosti

Web dizajn i aplikacije

Web dizajn

Web dizajn uglavnom velika većina ljudi povezuje s kompletnom izradom web stranica. Zapravo bi web dizajn trebalo biti samo osmišljavanje vizualnog prikaza web stranica na jednom web sjedištu. Sve ostale aktivnosti vezane za kodiranje i programiranje ne bi trebale spadati pod web dizajn. U pravilu postoje dizajneri koji naprave izgled i potom taj izgled 'šalju' programerima da ga implementiraju u web stranice. Izraditi web stranice je moguće na različite načine i za različitu cijenu. Danas postoje različite društvene grupe i mreže na kojima je moguće na brz i jednostavan način izraditi manje web stranice koje definitivno nisu za profesionalnu upotrebu već mogu poslužiti kao sredstvo kako bi se dodatno privukli posjetitelji na svoje osobne web stranice . Facebook je jedan od najboljih primjera za mogućnost izrade brze i besplatne web stranice koja je ujedno povezana i s korisničkim profilom. Tvrtke pored svojih internet stranica uglavnom izrađuju i Facebook stranice, Twitter ili neke od drugih društvenih mreža. Kod situacija gdje je potrebno napraviti web stranice koje će se prikazivati na osobnoj adresi situacija je malo drugačija.

Izrada web stranica

Kod izrade web stranice podrazumijeva se da će biti napravljen dizajn i sustav odnosno sadržaji te popratne aplikacije ili programi koji zapravo i daju smisao jednom web sjedištu.  U pravilu tvrtke izrađuju svoje web stranice s ciljem što boljeg pozicioniranja na tražilicama svojih roba i usluga. Pored troškova izrade za takve stranice je potrebno ukalkulirati i trošak za održavanje.  Uz takve profesionalne web stranice koristi se i svoj naziv domene koji ujedno služi i za e mail račune. Izradom je moguće uz njih koristiti i različita online programska rješenja koja omogućuju jednostavno ažuriranje podataka i dodavanje novih. Dobar primjer su web trgovine  i dodavanje artikala u njih te održavanje.

Platforme za izradu web stranice

Izrada web stranica može biti na platformi koja u sebi ne sadrži neki od cms sustava ili može biti sa cms-om. Platforma koju koristim u izradi web stranica je Joomla cms. Iz različitih kutova gledanja ovaj cms sustav mi se učinio kao dovoljno dobar za sve potrebe koje se mogu ukazati a opet da nije glomazan i trom. U ovom sustavu sam u mogućnosti napraviti kompletno autentične predloške s različitim komponentama a sve u ovisnosti o potrebi klijenta. 

Sustavi za upravljanje sadržajem CMS

CMS ili Content management system u prijevodu znači sustav za upravljanje sadržajem. Cms sustav ima mnoge svoje prednosti ali i neke od mana. Glavne prednosti za korisnike i klijente jesu što uz malo truda mogu savladati administraciju i samostalno unositi i ažurirati članke i druge podatke na svoj web. Također jedna od  velikih prednosti Joomla cms jesu veliki broj komponenti koje se jednim klikom mogu instalirati i postaviti u sustav. Veliki dio tih komponenti je besplatan no i one koje se naplaćuju od strane developera su jeftine i zanemarljive cijene. Trenutno za Joomla cms postoji preko 8000 različitih komponenti.

Samostalno ažuriranje sadržaja na webu

U svom radu gledam pružiti sva potrebna znanja za samostalnu administraciju cms-a i web stranica korisnicima koji to žele. Za one koji ne žele da se zamaraju sa sustavom mogu ponuditi održavanje.

Održavanje web stranica

Web stranice je neophodno održavati kako bi one imale smisla. U njih je potrebno ulagati svoje vrijeme i trud kroz različite aktivnosti koje se mogu raditi i izvan samog web site-a a odnosi se na Offpage SEO. Također Web stranice traže stalno ažuriranje i dodavanje sadržaja i novosti, jednostavno se mora osjetiti svježina i ažurnost.

Aplikacije za web

Uglavnom se ukaže potreba za različitim programima i aplikacijama koje će se izvoditi na web serveru a potrebno je da su povezane sa web sjedištem. U principu su te aplikacije povezane s prikupljanjem podataka od klijenata ili različiti izračuni. Također se koriste aplikacije koje pružaju mogućnosti web trgovine. Aplikacije koje se izrađuju na webu koriste baze za pohranu prikupljenih podataka i različite serverske programske jezike od kojih se najčešće koristi php i mySQL, te naravno sa klijentske strane JavaScript.

Želim više posjeta

Ako krenemo razmišljati čisto s te strane kao konačni cilj povećanje posjećenosti web stranice, možemo doći do nekolicine zaključaka i mogućih rješenja.

do povećanja posjećenosti trebalo bi doći kroz neophodne korake koji će tu posjetu  na kraju zadržati na odgovarajućem nivou. 

Opširnije...

Banner u koji stane gotovo sve

Nova tehnologija bannera omogućuje da su oni vidljivi na svim uređajima i platformama te sustavima. Oglasne jedinice manje opterećuju resurse uređaja u odnosu na stari animirani Flash banner.

Današnja tehnologija pruža mogućnost izrade interaktivnog bannera u kojem se mogu nalaziti gotovo svi elementi koji se mogu naći na web stranicama i portalima. Prednost nove tehnologije je što se može unutar njega koristiti video materijal povezan s različitim izvorima, 3d prikaz objekta koji se može u realnom vremenu okretati te ostale efektne i zanimljive stvarčice.

Već duži niz godina Flash tehnologija je bila jedno od osnovnih alata za izradu interaktivnih animacija, bannera i drugih medijskih sadržaja koji su iziskivali interakciju s korisnikom. Flash je vrsta programa ili aplikacije koja se uglavnom ubacuje u web stranice i predstavlja jedan banner ili animaciju. 

Opširnije...

Dobar web shop

Dobra web trgovina mora sadržavati kriterije koji su neophodni za uspješnost cijelog projekta. Web shop predstavlja interaktivnu virtualnu trgovinu koja olakšava prodaju ako se postavi na pravi način. No u nekim situacijama web shop može stvarati i velike probleme.

Opširnije...

Responsive web dizajn

Jedno od mogućnosti koje se podrazumijevaju na svakoj web stranici koju dizajniram je responsive web dizajn. U nekom skraćenom opisu to bi bilo da se web stranica prilagođava svim dimenzijama preglednika ili različitim zaslonima i uređajima. Dizajn web stranica u responsive opciji je uglavnom fluidnog i rastezljivog stila u kojem se više gleda na proporciju i srazmjer a manje na konkretne dimenzije. 

Opširnije...

Izrada web aplikacija

Pod aplikacijama za web na prvom mjestu se misli na programe koji online obavljaju neku funkciju. Aplikacije na web stranicama imaju dosta prednosti u odnosu na aplikacije koje se pokreću na računalima. Računalne aplikacije su vezane za određene platforme i operativne sustave dok su aplikacije koje se izvode na web stranicama univerzalne i mogu se pokrenuti s gotovo svih sustava i uređaja koji mogu surfati internetom.

Opširnije...