Pravila privatnosti

Kako povećati posjećenost web stranice

Mnoge akcije mogu povećati posjećenost. Sve one iziskuju analizu i akciju. Osnovne su Seo optimizacija, rad na društvenim mrežama, marketing kvalitetnim sadržajima.

SEO Optimizacija za bolju posjećenost

Kod svih internet stranica postoji osnovna pravila koja bi se trebala poštivati kako bi tražilice mogle bolje rangirati i klasificirati Vašu web stranicu. Što to konkretno znači? To su pravila postavljanja sadržaja koja se mogu saznati iz različitih  priručnika o SEO optimizaciji. Google daje besplatne naputke i različite priručnike o tome kako treba izgledati ONPage  SEO.

Osnove seo optimiziacije nalaze se i na Wikipediji na linku Optimizacija web stranice

 Ukratko potrebno je obratiti pozornost na ključne riječi i izraze za koje želimo biti posjećeni i njih naravno onda koristiti u pisanju članaka i stvaranju pojedinih web stranica. 

Potrebno je postaviti određene html tagove u skladu s preporukama. Napraviti određene male izmjene a ukratko bi to značilo postaviti:

 • title tag.
 • meta tagove za opise i ključne riječi.
 • canonical tagove ako je cms u pitanju i ako postoji više prikaza jedne te iste stranice.
 • H1 tag obično je praksa koristiti jednom na stranici.
 • H2 koristi se kako bi označi podcjeline ili podnaslove,
 • H3 ako je neophodno u H2 tagovima.
 • U slikama alt  tagove obavezno ispuniti odgovarajućim sadržajem.
 • Slike nazivati logičnim nazivom a izbjegavati koristiti brojke koje automatikom postavlja fotoaparat ili neki od grafičkih programa.
 • URL struktura mora biti prilagođena i jasna za navigaciju postavljena u vidu različitih kategorija i logičnog grananja.
 • postaviti sitemap i objaviti na tražilicama
 • postaviti robots.txt i konfigurirati ga tako da se nepotrebne datoteke sustava zabrane za pristup.
 • Ubacivati nofollow u poveznice ka drugim web stranicama za koje ne želite dijeliti svoj status i rejting.
 • Koristiti alate za webmastere webmaster tools i Google analytic i dr.
 • Google plus dodati na web stranice

Za OFFPage SEO optimizaciju  vrlo dobre su neke od društvenih mreža. Na prvom mjestu su to Google plus, Youtube, Flickr i Stumbleupon.

Ako imamo potrebu za dobrim rangiranjem slika onda je Flickr odlično rješenje jer je vrlo dobro rangiran od strane Googlea, no pored dobrog pozicioniranja na Google tražilici slika, linkovi ka web stranici su nofollow i ne stvaraju link juice.

Više o SEO optimizaciji web stranica link 

Content marketing

Ono što je daleko najbitnije  kada se želi povećati broj posjeta je sadržaj. On mora biti napisan za široku publiku i prilagođen lakom i zanimljivom čitanju. Znači jedan tekst na web stranici treba biti gramatički i literarno dobro napisan. Struktura teksta bi trebala biti napravljena po nekom od principa lakog i zanimljivog čitanja. 

 • Manja širina stupca teksta. Jedno od poboljšanja a vezano za lakoću čitanja jest i manja širina stupca teksta. Poznato je da široki stupci nisu pregledni. 
 • Korištenje pasusa je naravno poboljšanje u pisanju članaka za web. Pasusi omogućavaju da se tekst posloži u određene manje cjeline kako bi bio razumljiviji i lakši za čitanje.
 • Korištenje boldanog teksta kako bi se naglasili bitni elementi članka te ostalih stilizacija je svakako dobra praksa.
 • I ono najbitnije a to je tekst koji treba biti zanimljiv, zabavan, osvježavajući, da ne nabrajam sve pozitivne karakteristike jednog odličnog članka.
 • Humorističnost je također jedna od vrlo poželjnih karakteristika jednog članka.
 •  Jedno od vrlo bitnih stavki dobrog članka su slike. Slike treba pomno odabrati i naravno definirati tagove i naziv. Slike ponekad mogu predstavljati veliki problem jer bi defintivno trebale biti autentične i da ne krše autorska prava. 

Mediji po zanimljivosti i traženosti

 1. Video materijali - U pravilu bi se moglo reći da je na prvom mjestu dobar video materijal. To je nešto što se najviše i najlakše konzumira na internetu. Najveća većina surfera na prvo mjesto bi stavili dobar video.
 2. Slike - Medij na drugom mjestu nakon video materijala koji je najtraženiji i najpoželjniji je slika.
 3. Tekst  - Na trećem mjestu je naravno tekstualni sadržaj.

Povećanje posjeta preko društvenih mreža

Danas ali i ubuduće društvene mreže predstavljaju područje koje je među najposjećenijim virtualnim mjestima. Razloga tomu ime više a jedan glavni je ubrzan život i nedostatak vremena. Drugi od razloga je jednostavnost i velika brzina kretanja informacija. Ako te parametre uzmemo u obzir možemo doći do zaključka da tekstovi na našim web stranicama trebaju biti što jednostavnije napravljeni i da se mogu vrlo lako čitati kako posjetitelj ne bi napustio našu web stranicu i otišao na neku drugu slične tematike i zanimljivijeg sadržaja.

Društvene mreže su napravile bum  u posjeti i to u nekoliko zadnjih godina. Danas je nezamislivo imati web stranicu koja nije povezana sa bar jednom od društvenih mreža.

 • Youtube kanal - Definitivno ako se može pribaviti sredstava može se uložiti u izradu video materijala. Video čak ne mora biti pretjerano skup no definitivno se treba obratiti pozornost na kvalitetu i osnovne zahtjeve. Također za izradu video materijala danas ima podosta tutorijala iz kojih se može naučiti kako napraviti dobar i profesionalan video uradak. Video može biti i opis proizvoda te prezentacija kako funkcionira. Može biti bilo što zanimljivo i autentično. Naravno dobro je staviti link u video ka web stranicama na koje želimo dovesti posjetitelje.
 • Facebook stranica ili grupa - Ova društvena mreža vrlo vjerojatno ima najviše poklonika i korsnika na našim prostorima ali i šire. Izraditi facebook stranicu je zaista jednostavno. No nemojmo se zavaravati to nije sve. Da bi ona bila funkcionalna i da bi dovodila posjetitelje na  web stranice na no se moraju objavljivati zanimljivi sadržaji. Objave na facebook stranici ne moraju biti striktno visoko profesionalnog izgleda. One trebaju biti prirodne, zanimljive, i u skladu s tematikom. S ove društvene mreže je moguće vrlo dobro dovući posjetitelje na svoje stranice.
 • Twitter društvena mreža je kao i Facebook odličan način privlačenja posjetitelja na osobne stranice. bitno je skupiti followers pratitelje i naravno održavati mrežu aktivnom.
 • Pinterest također može biti odličan generator posjeta ako se koriste dobre tehnike. Dobra stvar je dodati Pin it dugme na svoje web stranice kako bi se materijali mogli dijeliti među prijateljima i pratiteljima.
 • Reddit i StumbleUpon su također mreže preko kojih se mogu dovući posjetitelji no sve ovisi o interesima i krugovima ljudi koji posjećuje te mreže.

 Plaćeno oglašavanje kao način povećanja posjeta

Najbrži i najskuplji način povećanja posjeta na jednom web sjedištu - portalu je plaćeno oglašavanje. Ono je ujedno i jedini način za brze rezultate povećanja posjeta. U većini situacija ako je sve na web portalu posloženo kako treba ovaj način može dovesti stalnu posjetu koja će nakon isteka plaćanja i dalje ostati u određenom broju. U različitim situacijama plaćeno oglašavanje može biti i vrlo isplativo u probijanju novog branda, proizvoda ili usluge.

 • Zakup oglasnih pozicija - bannera ili linkova na drugim portalima. Ovim načinom kupujemo poziciju bannera na nekom portalu uglavnom slične tematike, ili bar kompatibilne s posjetiteljima i to na određeni vremenski period. Zakup se uglavnom radi vremenski. Moguće je kod nekih marketinških agencija zakupiti i  po određenom broju klikova na banner.
 • Google Adwords kampanje  jedno od najpopularnijih načina brzog oglašavanja i dovlačenja posjeta. Ovim načinom kojim se oglašava na drugim portalima ili na Google tražilici prilikom pretrage određenih termina. Ti termini - ključne riječi mogu se definirati unutar jedne kampanje. Vrlo bitno je saznanje da se plaća samo po ostvarenom kliku na oglasnu jedinicu.  Adwords je u nekim situacijama odličan način oglašavanja naručito pri prodaji određenih proizvoda.